piątek, 10 lutego 2012

jak się odżywiać, aby wzmocnić włosy i zapobieć ich wypadaniu


Jeżeli jesz zdrowo i regularnie, dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin to nie musisz stosować specjalnej diety na polepszenie włosów. W innym wypadku taka pielęgnacja jest potrzeba jeśli jesz w biegu i często niezbyt zdrowo, nie masz czasu na przyrządzanie ciepłych posiłków. I właśnie w tedy możesz się spotkać z nadmiernym wypadaniem włosów. Brakuje ci mikroelementów i witamin!
Należy zapamiętać, że najważniejsze dla naszych włosów to takie witaminy jak te poniżej!:
-żelazo są w: oliwkach, owsie, daktylach, kukurydzy, szpiku i awokado
-cynk jest w : kokosach, orzechach włoskich, migdałach, kukurydzy, jajkach, grzybach, groszku czy słoneczniku
- wapń i magnez wzmacniające nasze włosy: brokuły, buraczek, kabaczek, brukselka, cebula, seler, jabłko, soczewica, orzechy nerkowca czy groszek
Miedź: ziemniaki, banany, soja czy ryby
-Witamina A zapobiega wypadaniu włosów i powstawaniu łupieżu i jest w :marchewce, papryce, wątróbce i zielonych warzywach
-witamina E przyspieszająca porost włosów jest w: maśle, orzechach, jajkach i w pełnoziarnistym pieczywie
-witamina C zapobiegająca rozdwajaniu się końcówek i ogólnemu osłabieniu włosów znajdziesz w : cytrusach, pomidorach, kapuście, czarnej porzeczce i w natce pietruszki

Uwaga!! Stosowanie właściwej diety jest zauważalne dopiero po 3 miesiącach!! Trochę to więc tra :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz